Jyväskylän yliopisto

Muuttolintujen kevät -mobiilisovellus uudistuu – nauhoita ja auta tutkimusta!

Jaa

Suomalaisille avautui viime keväänä ainutlaatuinen mahdollisuus tunnistaa lähipiirinsä lintuja niiden laulun perusteella. Jyväskylän yliopistossa kehitetty Muuttolintujen kevät -sovellus keräsi suursuosion, yli 160 000 käyttäjää ja yli miljoona lintuhavaintoa. Käyttäjien nauhoitusten avulla tutkijat saavat tietoa esimerkiksi siitä, mihin aikaan mitkäkin muuttolinnut saapuvat Suomeen.

Pyrstötiainen.
Pyrstötiainen. Ari Lehtiö.

Muuttolintujen kevät -mobiilisovellus on nyt päivitetty. Se tarjoaa uutena mahdollisuutena 9.4. lähtien pistelaskentanauhoituksen. Pistelaskentapaikoilla sovelluksen käyttäjällä on mahdollisuus äänittää viiden minuutin pituinen nauhoitus, jota voidaan käyttää lajitunnistuksen lisäksi lintujen esiintyvyyden ennustemallien kehittämiseen.

Pistelaskentaverkosto luodaan pilottivaiheessa Jyväskylän yliopiston, Jyväskylän ja Helsingin kaupunkien sekä Metsähallituksen yhteistyönä. Se kattaa Jyväskylän ja Helsingin kaupunkien luontokohteita, Metsähallituksen kymmenen kansallispuistoa ja muita keskeisiä lintujen kevätmuuttokohteita. Pistelaskentapaikat on merkitty kohteisiin QR-koodeilla ja ne löytyvät Muuttolintujen kevät -sovelluksesta. Tulevaisuudessa on tarkoitus laajentaa pistelaskentaa valtakunnallisesti kattavaksi verkostoksi.

- Luonnontieteellisen keskusmuseon koordinoimaa lintujen pistelaskentaa on toteutettu Suomessa 40 vuotta. Tämä on tuottanut arvokkaan aineiston linnuston esiintymisestä ja sen muutoksista. Pistelaskentareittejä tehdään Suomessa vuosittain kuitenkin vain 50-60 kappaletta, ja niiden tekemiseen on tarvittu hyvä pesälinnuston lajintuntemus, mukaan lukien laulu- ja varoitusäänet.

- Uusittu Muuttolintujen kevät -mobiilisovellus mahdollistaa sen, että kuka tahansa kansalainen voi tehdä pistelaskennan, vaikka itse ei lajeja tuntisikaan, koska lajintunnistus tapahtuu äänityksistä tekoälyn avulla. Toivon kovasti, että kansalaiset innostuvat kerryttämään tieteellisen tutkimuksen kannalta huippuarvokasta pistelaskenta-aineistoa, akatemiaprofessori ja tutkimushankkeen johtaja Otso Ovaskainen kertoo.

- Muuttolintujen kevät -sovelluksen käyttäjät voivat osallistua pistelaskentaan avaamalla Muuttolintujen kevät -sovellukseen 9.4. ilmestyvän uuden välilehden, joka mahdollistaa pistelaskennan nauhoittamisen. Sovellus näyttää kartalla pistelaskentapaikat. Paikalla olevan QR-koodin lukemalla pääsee tekemään viiden minuutin nauhoituksen ja samalla palautteena saa tekoälyn avulla tunnistetut lintulajit takaisin sovellukseen.

- Lisäksi sovelluksen tekoälymallia on opetettu kansalaisilta saadulla aineistolla. Muuttolintujen kevät tunnistaa tänä keväänä kaikki Suomessa pesivät lintulajit. Tarkoitus on myös palkita sovelluksessa laajemmin erityyppisten nauhoituksien ja havaintojen tekemisestä, teknologiakehityksen projektipäällikkö, pääarkkitehti Ari Lehtiö kuvailee.

Pistelaskentaverkosto avataan virallisesti Jyväskylän yliopiston Kansalaistieteen Lähde -tapahtumassa 9.4. klo 9.00. (Linkki tapahtumaan). Pistelaskennasta saatujen kokemusten myötä verkostoa laajennetaan muihin kohteisiin, tuoden lisää tietoa ja osallistumismahdollisuuksia kansalaistieteilijöille.

Lisätietoja:

•     Akatemiaprofessori Otso Ovaskainen, puh. 050 309 2795, otso.t.ovaskainen@jyu.fi

•     Pääarkkitehti Ari Lehtiö, puh. 050 361 0992, ari.lehtio@jyu.fi

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Tutkimuskonsortio kehittää turvallisia, laajavaikutteisia viruslääkkeitä ja rokotteita15.5.2024 06:45:00 EEST | Tiedote

Professorit Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta, Sarah Butcher Helsingin yliopistosta ja akatemiatukija Minna Hankaniemi saivat merkittävän rahoituksen Jane ja Aatos Erkon säätiöltä COMBATVIRUS-hankkeelle, jossa kehitetään viruslääkkeitä ja rokotteiden tehosteaineiksi sopivia yhdisteitä. Nelivuotinen rahoitus on arvoltaan 1,68 miljoonaa euroa. Hanketta edelsi Marjomäen ja Butcherin proof-of-concept-rahoitus ”Antiviral” -hankkeelle Jane ja Aatos Erkon säätiöltä. Tämä 2-vuotinen rahoitus osoitti, että tämän tiimin yhteistyö voi tuottaa merkittäviä antiviraalisia molekyylejä ja selvittää niiden infektiomekanismeja.

Miten ihmistoiminta muovaa metsämaaperän mikrobiyhteisöjen monimuotoisuutta?14.5.2024 06:30:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteen laitoksen tutkijat yhteistyössä Helsingin yliopiston metsätieteen tutkijoiden kanssa etsivät uudessa hankkeessa vastauksia siihen, miten ihmisen toiminta muovaa metsämaaperän mikrobiyhteisöjen monimuotoisuutta, metsissä elävien muiden lajien hyvinvointia sekä ihmisille aiheutuvaa tautiuhkaa. Lisäksi hankkeessa vahvistetaan ympäristö- ja taidekasvatuksen keinoin lasten ja nuorten monipuolista luontosuhdetta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye